Koolzuurgehalte

Hieronder een methode om te bepalen hoeveel koolzuur er in je bier behoort te zitten. Het koolzuurgehalte in bier is per biertype verschillend. Ook tijdens wedstrijden wordt er nauwkeurig op de koolzuurtikkeling van de te keuren bieren gelet. Het onderstaand overzicht geeft de gewenste hoeveelheid koolzuur per liter bier van diverse biertypen weer.

biertype liter co2 per liter bier
Engelse Ales 1,5 tot 2,0
Porter, stout 1,7 tot 2,3
Belgische ale 1,9 tot 2,4
Pils 2,5 tot 3,0
Geuze 2,4 tot 2,8
Fruit Lambiek 3,0 tot 4,5
Weizen Bier 3,3 tot 4,5

Waar men vaak geen rekening mee houdt is het feit dat de hoeveelheid toe te voegen suiker bij het bottelen afhankelijk is van de temperatuur van het gelagerde bier. De volgende tabel laat zien hoeveel koolzuurgas het gelagerde bier reeds bevat bij verschillende temperaturen :

temperatuur in °C liter co2 per gelagerd bier
0 1,7
2 1,6
4 1,5
6 1,4
8 1,3
10 1,2
12 1,12
14 1,05
16 0,99
18 0,93
20 0,88
22 0,83

De vraag is nu hoeveel gram kristalsuiker(sacharose) men moet toevoegen bij de gekozen lagertemperatuur (eventueel botteltemperatuur), om de gewenste hoeveelheid koolzuur per liter bier te krijgen. Hiertoe maken we gebruik van de volgende tabel waarin we direct de hoeveelheid suiker in grammen kunnen aflezen die we per liter gelagerd bier moeten toevoegen :

gewenste aantal liters
co2 per liter bier
aantal gram suiker toe te voegen aan 1 liter gelagerd bier
  0°C 4°C 8°C 12°C 16°C 20°C
1,50       1,38 1,87 2,35
1,75     1,60 2,35 2,84 3,30
2,00   1,87 2,62 3,35 3,80 4,25
2,25 1,98 2,73 3,55 4,15 4,55 4,95
2,50 2,95 3,70 4,40 5,10 5,60 6,00
2,75 3,90 4,55 5,30 6,00 6,50 6,85
3,00 4,75 5,50 6,25 6,90 7,35 7,80
3,25 5,55 6,30 7,10 7,70 8,10 8,60
3,50 6,60 7,25 8,00 8,70 9,10 9,45

Voorbeeld : het koolzuurgehalte van een bitter ale.
De lagertemperatuur van een bitter ale is 16°C geweest. We bottelen bij 16°C en we willen uiteindelij 2 liter koolzuur per liter bier (zie tabel). Uit de tabel kunnen we nu zien dat er dan 3,8 gram suiker per liter bier toegevoegd moet worden, om het koolzuurgehalte van 2 liter koolzuur per liter bier te bereiken.