Links

Hieronder vind je links naar interessante websites en blogs, aangedragen door leden van het Twents Bierbrouwersgilde.

Nederlandse sites:

www.hobbybrouwen.nl
www.brouw-bier.nl  > perfect voor de beginnende brouwer, hierdoor leek het alsof het allemaal wel makkelijk was (viel eigenlijk nogal tegen)
http://www.benseng.com/product/product-biergist.html
http://www.benseng.com/product/product-hop.html
www.bierwoordenboek.com
www.bier-brouwer.nl

Buitenlandse sites:

http://www.ratebeer.com/beer/top-50/ > Voor bierdrinkers; top X lijstjes en typeindelingen
http://www.howtobrew.com/  > voor beginnende/ gemiddeld gevorderde brouwers; beste brouwboek ooit + gratis
http://www.homebrewtalk.com/ > voor gevorderde brouwers; forum op hoog niveau met weinig geleuter, wel een tikje arrogant qua toon
http://www.pubquest.com/ > handig voor mensen op reis in de US op zoek naar een ‘brew pub’ + misschien binnenkort ook in Europa
http://www.walhendr.bewoner.antwerpen.be/infectie.htm

Youtube

http://www.youtube.com/watch?v=IElMA8SxzF8  > perfecte HERMs
http://www.youtube.com/watch?v=l85-BOn7I0c > zelfgemaakte flessen vuller
http://www.youtube.com/watch?v=9ikKnYwKtjA  > nog een afvuller
http://www.youtube.com/watch?v=fNK-LVsXkro > lezing van Sam Calagione (Dogfish Head Craft Brewery) bij Google NY

TV serie

http://en.wikipedia.org/wiki/Brew_Masters   > brew masters, veel inspiratie mee op gedaan. Helaas gestopt.
http://tv.esquire.com/shows/brew-dogs

Leveranciers met webshop

http://www.brouwland.com/nl/
http://www.brouwmarkt.nl/
http://www.vanderkooyjubbega.nl/
http://www.vitisvino.nl/

Boeken en (technische/wetenschappelijke) artikelen

Voor wie geïnteresseerd is in technische en wetenschappelijke artikelen over bier en brouwen is er het ‘Journal of the Institute of Brewing’ ( http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/%28ISSN%292050-0416 ) Hier kun je allerhande artikelen vinden die terug gaan tot 1890. Alles is gratis als pdf te downloaden, maar pas op, het is vaak extreem technisch en zeker niet voor de beginnende brouwer. Wel leuk om gewoon eens in rond te snuffelen.

Een andere bron van informatie is Google Books ( http://books.google.com ). Google heeft heel veel oude boeken gescand en online gezet, daar kun je in bladeren en in een aantal gevallen kun je ze ook downloaden. Ook veel nieuwere boeken zijn daar in te zien, maar vaak slechts delen er van of alleen de omslag. Natuurlijk zijn er ook brouw boeken bij. Een andere bron voor oude, voornamelijk Engelse, boeken is http://archive.org Kost wel veel tijd om hier de krenten uit de pap te halen en vaak lastig te lezen.

Blogs

Blogs zijn “dagboeken” van brouwers die daar beschrijven wat ze maken, hoe ze het doen en hoe het smaakt. Bij veel blogs blijft het hier bij. Er zijn er ook een aantal waarbij er veel dieper op de materie wordt ingegaan, sommigen zijn heel technisch, anderen gaan over historie, weer anderen hoofdzakelijk over zuurbier of zelf roosteren van mouten. Heel veel  bloggers verwijzen ook weer door naar andere blogs. Als je er een aantal een tijdje volgt kom je vanzelf tot een interessant lijstje met informatiebronnen die je aanspreken. Op zo’n blog kun je je abonneren en dan krijg je te zien als er een nieuw artikel is geplaats (hoe hangt af van je browser).

Een aantal blogs, helaas heel veel Engelse blogs, maar we beginnen en eindigen met Nederlandse:

http://brouwerijdewatertoren.blogspot.nl/: Recepten, brouwbeschrijvingen en proef notities van bieren buiten de gangbare paden.

http://barclayperkins.blogspot.nl/: Shut up about Barclay Perkins, de blog van bier historicus Ron Pattison. Eigenlijk iedere dag een nieuw artikel en vaak een hele kluif. Het ding barst werkelijk uit zijn voegen met informatie, tabellen, krantenartikelen en recepten. Hier kun je je een hele dag vermaken.

http://zythophile.wordpress.com/: De blog van bier schrijver Martyn Cornell, historisch en kritisch

http://eurekabrewing.wordpress.com/: Eureka Brewing, een blog voor gistliefhebbers met artikelen over hoe gist te vangen, op te kweken, te bewaren en in te vriezen. Ook met recepten en brouwbeschrijvingen. Kan redelijk technisch worden.

http://sciencebrewer.com/: Brew Science, heel technisch over gisten, maar ook met recepturen en beschrijvingen.

http://www.themadfermentationist.com/: The Mad Fermentationist. Een blog die al heel wat jaartjes bestaat met veel erg goede recepten, waar ook steeds weer mee gevarieerd word. Het proces om tot een goed bier te komen door het een aantal maal met wat variaties te brouwen wordt mooi duidelijk gemaakt. Ook de site voor de zuurbier liefhebbers. Wekelijks een artikel.

http://www.bertusbrewery.com/

http://www.bear-flavored.com/: Recepten, recensies, reisverslagen etc.

http://barleypopmaker.info/: Met o.a. een reeks artikelen over hoe je zelf je mouten kunt roosteren of er zelfs cara mouten van kunt maken.

http://bierentrein.wordpress.com/: Verslagen van trein en bier reizen.

http://bier.blog.nl/: Het bier blog van Fiona de Lange met voornamelijk het laatste nieuws uit de commerciële bierwereld. Per januari 2014 stopt zij op deze plek met bloggen, en gaat verder op haar website Bier en Vrouw. http://www.bierenvrouw.nl