Bottelen

Nadat je bier volledig is uitgegist, dient het bier gebotteld te worden. Dit kan in flessen naar eigen voorkeur : de gewone 30cl (euroflesjes) flesjes of de iets grotere 33 cl flesjes of zelfs 37cl fresjes en zelfs 75cl flessen worden hiervoor gebruikt. Voor het bottelen dient ongeveer 8 gram suiker per liter te worden toegevoegd. Het beste is hiervoor een suikeroplossing te gebruiken. Voor het toevoegen van zo’n oplossing kun je het beste een spuitje gebruiken. Hieronder een rekenvoorbeeld om te bepalen hoeveel suikeroplossing in de flesjes moet worden toegevoegd.

Maak een suiker oplossing van 60 gram suiker per 100 ml. Doe dit als volgt :

Weeg 60 gram suiker af en vul dit aan met heet water tot 100 ml, hiervoor is ongeveer 63 ml water voor nodig. Zorg dat de suiker is opgelost. Je hebt nu een 100 ml oplossing die 60 gram suiker bevat.

Voor het bottelen heb je nu de volgende hoeveelheden suikeroplossing nodig :

  • 30cl flesjes: 4,0 ml per flesje
  • 33cl flesjes: 4,4 ml per flesje
  • 37cl flesjes: 4,9 ml per flesje
  • 75cl flesjes: 10,0 ml per flesje

Bottelen vanuit een bottelfles is ook een vel gedane methode. hierbij wordt het bier overgeheveld in een bottelfles van bijv. 10 liter waarbij de dan een suiker oplossing kan doen waarin 80 gram suiker zit. Als je vanuit deze fles gaat bottelen hoef je per flesjes geen suiker meer tot te voegen. Een simpele en snelle methode
Na het bottelen de flesjes warm wegzetten (± 25°C) en na een week kunnen de flesjes koel in de kelder gezet worden. Na in totaal twee weken kan het bier geproefd worden.